Så här ser det ut vid Sneby bergtäkt i Enköpings kommun Foto: TT

Swerock om bergtäkten: ”Vi tänker på miljön”

Uppdaterad
Publicerad
Om verksamheten får klartecken i Alvesta kommer ungefär 60 tunga lastbilar fyllda med sten och grus passera Gemla samhälle varje vardag. Det innebär ungefär 10 transporter i timmen, året om, på den smala vägen genom Gemla.

Om företaget Swerock får tillstånd att krossa berg i området kommer det att innebära att ljudnivån i Engaholmsområdet i Alvesta kommer att höjas. Dessutom kommer både dammbildning och störningar från transporterna av materialet att påverka närboende.

Håkan Wifvesson vd Swerock

– Närboende har ställt frågor om detta och vad det kommer att innebära. Jag hade ställt samma frågor, säger Håkan Wifversson som är vd för Swerock.

Passerar genom Gemla

I samhället Gemla som ligger i Växjö kommun blir det ingen brytning, men det är ändå här som protesterna är som störst. Den smala vägen från den planerade bergtäkten passerar nämligen rakt genom Gemla. Här ser både de boende och Växjö kommun problem.

Men från Swerocks sida menar man att expansionen av Växjö är en av anledningarna till att man vill ha den nya bergtäkten. Det handlar om miljötänk enligt företaget.

– Vi tittar givetvis på hur vi kan minimera miljöbelastningen, och en miljöbelastning i detta är transporterna. Vi vill ju etablera en verksamhet så nära som det ska byggas som möjligt, just för att minimera transporterna, säger Håkan Wifversson.

Ansökan på 20 år

Får Swerock som man vill så kommer Gemlaborna få leva med trafiken i en lång tid framöver.

– Det här gäller en ansökan på 20 år. Vi har ett pågående samtal med olika instanser gällande verksamheten och vi har dragit ned lite på volymerna just för att dra ned lite på transporterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet