Foto: SVT

Mängder av död fisk spolades upp på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals döda fiskar av arten tånglake har spolats upp på Ölandskusten. Mycket ovanligt enligt länsstyrelsen i Kalmar län.

En privatperson tipsade under fredagen SVT om att han sett hundratals döda fiskar som låg uppspolade på stranden i Långlöt på östra Öland. På plats hittade vi mycket riktigt fullt av död fisk som visade sig vara av arten tånglake.

Att så här mycket fisk av samma art dör samtidigt är enligt länsstyrelsen i Kalmar län mycket ovanligt.

Fiskdöd i Östersjön

– Vi har fått rapporter om att det har hittats död tånglake på flera platser på Öland. Några av fiskarna har skickats upp till statens veterinärmedicinska anstalt för analys, säger Tobias Borger som är biolog på Länsstyrelsen i Kalmar län.

– Det är oroväckande att en art hittats död i så stor mängd. Det väcker många frågetecken, men vad det beror på är en jättesvår fråga att svara på i det här läget, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Östersjön

Mer i ämnet