Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid Gräsgårds hamn på sydöstra Öland fanns arrangörer och frivilliga på plats inför lördagkvällens manifestation Höstbålet. Starta klippet och hör Eva Engström, ordförande för Ölands Vattenråd, förklara varför Höstbålet är viktigt. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Manifestation för en renare Östersjön på Öland – fisken är slut

Uppdaterad
Publicerad

I helgen anordnas den traditionella manifestationen Höstbål  för en renare Österjö på flera platser i Kalmar län. På Öland uppmärksammar man särskilt problematiken med storskaligt trålfiske i Östersjön som man menar äventyrar bestånden av sill och strömming. Och i sin tur torsken.

Hästbålet sker sista helgen i augusti varje år i Sverige sedan 2011 då man eldar grillar korv ordnar tipspromenader. På de olika platserna finns sakkunniga för att svara på frågor kring Östersjön. På Öland tänds eldar på Vid Gräsgårds hamn på sydöstra Öland fanns arrangörer och friivillga fanns på plats inför kvällens maninfestation.

– Det handlar om problemen med strömmingen och sillfisket som har minskat bestånden de senaste åren. Troligtvis är det det storskaliga trålfisket som är anledningen till att det har minskat så mycket. Det här påverkar hela ekosystemet och vi är rädda att sillen och strömmingen går samma öde till mötes som torsken, säger Eva Engström, ordförande Ölands Vattenråd.

Torsken har blivit mindre

På 1980-talet var det vanligt med fångst av stora torskar. Det var en gyllene tid för Ölands kustfiskare. Men torsken har med tiden blivit mindre. Sedan 2019 är det förbjudet att fiska torsk i Östersjön då mängden torsk minskat krafitigt. Orsakerna är med största sannolikhet en försämring av miljön och ett allt för hårt fisketryck. I Gräsgårds hamn fanns över 20 verksamma fiskeskutor under 70 och 80-talen. Idag finns bara en.

– Jag har för mig att det fanns flera hundra fiskare på Öland under sjuttiotalet, men jag vet inte det exakta antalet, säger Berndt Johansson fd. fiskare

Finns det något hopp eller framtid för det kustnära fisket?

– Det tvivlar jag på. Tillgången på exempelvis torsk är väldigt dålig, fisken är slut, säger Berndt Johansson.

Berndt Johannsson, före detta fiskare på Öland, berättar att det var flera hundra fiskare på Öland under 1970 och 1980-talen. I dag är det bara några få kvar. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.