Foto: Naturskyddsföreningen/TT

”Mänskligheten skulle inte klara sig utan bin”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar, giftiga bekämpningsmedel och bostadsbrist i det vilda. Det är några av anledningarna till att det inte är särskilt enkelt att vara ett bi i dag.

Sin ringa storlek till trots har världens bin ett stort jobb att utföra. Enligt Naturskyddsföreningen är ungefär var tredje tugga mat vi äter beroende av bin och deras pollinering. Per Bengtson är biolog på Naturskyddsföreningen och leder just nu ett projekt som går ut på att göra världen så bivänlig som möjligt. Han berättar vad vi skulle gå miste om om alla bin skulle försvinna.

– Allt som är färggrant i fruktdiskarna är pollinerat. En otroligt stor del av det vi äter finns tack vara bin och andra insekter. Binas kris är också en kris för vår matförsörjning, och mänskligheten skulle inte klara sig utan dem, säger Per Bengtson.

Hjälp ett bi i kris

Utan bin och andra insekter hade frukostbordet saknat både kaffe, juice och torkad frukt i müslin. Delikatesser som chokladdoppade jordgubbar hade varit ett minne blott. Men det finns flera olika sätt att hjälpa bina och på så vis öka pollineringen.

– Man kan till exempel se till att köpa ekologisk mat för att minska användningen av bekämpningsmedel. Bin behöver en blomstrande värld så det man också kan göra är att odla blommor på sin balkong eller i sin trädgård, Per Bengtson.

Vill lösa bostadsbristen

Det är inte bara människor som kan drabbas av bostadsbrist. Även bin och andra insekter kan få det tufft på bostadsmarknaden.I takt med att jordbrukslandskapet förändras försvinner fler och fler av binas boplatser. Per Bengtson och Naturskyddsföreningen uppmanar därför nu allmänheten till att sätta upp egna så kallade vildbihotell.

– Vildbihotell löser inte alla problem, men det är inte heller en oväsentlig sak att göra. Det handlar om en insats i närmiljön som faktiskt kan ger snabba resultat. Dessutom  ger ju bina också någonting tillbaka genom att pollinera blommor, frukt och bär hos oss.

FAKTA: SÅ FUNGERAR POLLINERINGEN

Pollinering betyder att pollen flyttas från växtens ståndare till växtens pistill för att befrukta fröämnet. Detta skapar nya frön som i sin tur ger nya växter.

Nästan alla växter behöver hjälp med pollinering från olika insekter.

Honungsbin, humlor och solitärbin är de viktigaste pollinerarna av lantbruksgrödor. Även fjärilar, blomflugor och vissa skalbaggar hjälper till med pollinering.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.