Förre ministern vill byta bana

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) hjälper nu till att mobilisera inför nyvalet. Men hon är tveksam till att själv ställa upp i en ny valrörelse.

Efter fyra mandatperioder tvingades Maria Larsson i höstas lämna riksdagen. Istället valde väljarna att kryssa fram kristdemokraternas tredjenamn Andreas Carlsson från Mullsjö.

När vi når Maria Larsson är hon på plats i Stockholm och kommer nu hjälpa till att mobilisera partiet inför det kommande valet.

Nyvalet Småland

– Det hade funnits ett annat alternativ. Man kan göra en regeringsombildning utan nyval och det var väl vad många av oss hade förväntat sig i ett sådant här läge.

Hon tycker att det finns all anledning att titta över regelverket för att förhindra att ett parti kan stödja olika alternativ i en budgetomröstning.

Hjälper till att mobilisera

– Vi har nu börjat planera för en ny valrörelse. Nu har vi stora möjligheter att föra upp nya frågor till diskussion och det är bra. Dessutom vet vi nu vad de rödgröna står för. Det gjorde vi inte innan valet, säger hon.

Maria Larsson har inte själv tagit ställning till om hon ska ställa upp i valrörelsen, men säger att hon är sugen på att byta bana efter 16 år inom politiken.

– Jag är inriktad på att göra något annat. Jag tror det är bra att andra träder fram.

Partiledaren står stadigt

Hur ser du på risken att KD åker ur vid ett kommande val?

– Det ser jag ingen som helst risk för. Dessutom har vi en partiledare som har den politiska erfarenhet som nu krävs och han står stadigt i den här stormen, säger hon.

Hon tycker att alliansen gjorde rätt som inte valde att samarbeta med Socialdemokraterna.

– Vi agerar precis som vi sagt. Alla väljare som stött Alliansen förväntar sig att vi ska stödja det budgetförslag vi lagt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyvalet Småland

Mer i ämnet