Nu mobiliserar kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Kommunpolitiker börjar nu förbereda sig för en ny valkampanj inför valet den 22 mars. Den största utmaningen är att hitta folk som vill arbeta med valkampanjen.

Bengt Germundsson (KD), kommunalråd i Markaryd, berättar att de hade möte med partistyrelsen på telefon i går och att de nu diskuterar vilka frågor de ska driva främst i denna valkampanj. De ska komma överens om en strategi.

– Nu mobiliserar vi folk för att vi ska kunna förbereda oss lika mycket som inför ett vanligt val. Vi måste få ihop tillräckligt mycket folk som kan hjälpa till att dela ut valmaterial, hitta på aktiviteter och sprida vår politik. Skillnaden nu är att det blir en kort valrörelse med fokus på det nationella, förklarar Markaryds kommunalråd Bengt Germundsson (KD).

Nyvalet Småland

Naturligt med extra val

Tror du att det kommer att bli något problem för er att få folk att ställa upp igen?

– Nej, det tror jag inte. De är angelägna om att driva valkampanj på nytt.

Hur ser du själv på att det blir ett nyval?

– Det är bra att de ställer alternativen mot varandra. Jag tycker det är bra att väljarna nu får ta ställning till det politiska läge som råder och de olika budgeterna. Det känns naturligt med ett extra val, säger Bengt Germundsson.

För kallt för valstugor

Bill Pettersson är ordförande för Vänsterpartiet i Nybro. Han tror inte att valkampanjen kommer att komma igång förrän efter storhelgerna. Vänsterpartiet i Nybro kommer att engagera sig i valkampanjen och vara ute på torget och dela ut flygblad.

– Det är inte väder ute mitt i vintern med någon valstuga eller så, utan det får vi hitta nya former för, säger Bill Pettersson.

Han tror att Vänsterpartiet kan få fler röster i det extra valet.

– Det är lite optimistiskt sett, men jag tror att vi kan komma upp i tio procent. Men ska man tolka det jag läst i media så verkar det som att folk kommer rösta samma som i valet 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyvalet Småland

Mer i ämnet