Lars-Ola Olsson är utbildningschef i Markaryds kommun. Foto: Patrik Rosell/SVT

Markaryd satsar mest på elevhälsa bland våra kommuner

Publicerad

Markaryd är den kommun i Kronobergs och Kalmar län som la mest pengar på elevhälsa per elev under förra året. Det visar färsk statistik från Skolverket. Bland annat har en socionom och en logoped anställts.

Nyligen presenterade Skolverket statistik över hur mycket pengar varje kommun har satsat i landet på elevhälsa under 2016. Mest pengar i vårt område har Markaryds kommun satsat – 5 880 kronor per elev och år. Och det är en satsning som verkar märkas bland eleverna på Markaryds skola.

– Elever är pigga här för om man inte har hunnit äta frukost hemma på morgonen så får man macka här, säger Viola Lundin som går i sjunde klass.

Noah Johansson går i åttonde klass och tycker också att de satsade pengarna har gjort nytta.

– Jag tycker att det är bra. Eleverna får den hjälp de behöver och då kan de lyckas bättre, säger han.

”Största prioritering”

– Elevhälsa är vår största prioritering i kommunen. Vi vill skapa likvärdiga förutsättningar för elever på skolor och förskolor, säger Lars-Ola Olsson, utbildningschef i Markaryds kommun.

Kommunfullmäktige beslutade förra året om att rikta särskilda pengar till elevhälsan. Samtidigt har kommunen ansökt  om statliga medel från Specialpedagogiska skolmyndigheten.

– Vi har anställt en socionom och en logoped som arbetar i våra skolor, säger Lars-Ola Olsson som ett par exempel på vad de riktade pengarna har gått till.

Svårt att veta om eleverna mår bättre

Han förklarar att eleverna förhoppningsvis märker av satsningen genom att de får stöd och hjälp när de behöver det. Men om satsningen i slutänden innebär att eleverna mår bättre är svårt att säga, förklarar Lars-Ola Olsson.

– Då måste vi titta på hela satsningen på skolor och förskolor för att kunna göra en sådan jämförelse och det har jag inte gjort, säger han.

TV: Se hela inslaget

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.