Det var i den här skogsdungen strax utanför Markaryd som 70-åringen hittades död. Foto: SVT

Markarydsfallet prövas inte av Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Det brutala överfallet på 70-åringen i Markaryd som lämnades bunden att dö i skogen kommer inte att prövas av Högsta domstolen.

– Vi har kommit fram till att det inte finns prejudikatintresse eller att det begåtts något rättsfel, säger Hediye Kurt kammaråklagare utvecklingscentrum på Åklagarmyndigheten.

Gunilla Öhlin som varit åklagare i målet har skickat in frågan om att lyfta målet i Högsta domstolen till Åklagarmyndigheten som gjort en bedömning av fallet.

– Vi har kollat om det finns prejudikatintresse eller om det begåtts rättegångsfel men vi har kommit fram till att det inte finns skäl att överklaga till Högsta domstolen, säger Hediye Kurt som arbetar med bedömningar av den här typen.

Skyllt på varandra inget skäl

Den brännande punkten i målet har varit att de två tilltalade skyllt på varandra samtidigt som det står klart att minst en av dem ligger bakom överfallet på 70-åringen. Båda friades från mord i hovrätten då det inte går att slå fast vem av dem som är skyldig. Och det räcker inte för att Högsta domstolen ska lyfta frågan.

– Om det hade varit frågor som inte tidigare prövats av Högsta domstolen hade det varit aktuellt att lyfta det. Men det finns många rättsfall där Högsta domstolen uttalat sig om de tilltalade begått det i samförstånd, ett så kallat medgärningsmannaskap. Men det är inte av vikt för rättstillämpningen att Högsta domstolen uttalar sig i detta mål, säger Hediye Kurt och tillägger:

– För prejudikat krävs att avgörandet ska ha betydelse i framtida mål och det finns inga sådana frågeställningar i det här målet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Markarydsfallet

Mer i ämnet