Arkeologen Helena Wilhelmsson.

Massaker kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

På Östra Öland och Sandby borg utspelade sig en ruskig historia för 1600 år sedan. En massaker som krävde över 200 människors liv och som fram till nu lämnats orörd.

Över tvåhundra personer mördades vid Sandby borg på Östra Öland. Efter ett plötsligt anfall lämnades sedan borgen orörd fram till nu.

Händelsen dateras av arkeologerna till senare delen av 400-talet efter Kristus. Det här var en orolig tid i järnåldern, Romarriket höll på att falla isär och det var allmänt tumult i Europa. Även i Sverige var läget ostadigt. Men på Öland beskrivs det här ibland som en blomstrande period i historien. Här fanns rika människor och mycket guld men det var också konkurrens och bråk på ön. Ett tiotal skelett har hittills grävts fram bland resterna av de 54 hus som funnits i borgen.

Sandby Borg

– Av de jag har kunnat bedöma könet på är hittills alla män, säger arkeologen Helena Wilhelmsson.

Men det finns också smycken och spännen på området som tyder på att det fanns kvinnor och barn på platsen.

Platsen orörd efter händelsen

Totalt blev över 200 personer ihjälslagna vid attacken. Och kanske blev platsen sedan tabu, för ingen verkar ha återvänt förrän nu, 1600 år senare.

– Situationen har stängts, som man kan tänka sig att det skulle bli vid ett vulkanutbrott eller ett skepp som sjunker. Ingen har tillrättalagt någonting här efteråt, och det gör att vi får möjlighet att få se precis hur livet såg ut här, säger arkeologen Per Lekberg från Kalmar läns museum.

Många nyfikna har besökt utgrävningarna vid borgen under den dryga vecka som arkeologerna och forskarna varit här på Östra Öland, men nu ska allt täppas igen för den här gången. Och projektet växer, så dokumentationen av Sandby borg kommer med största sannolikhet att fortsätta igen nästa sommar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandby Borg

Mer i ämnet