Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Faran över? Glöm det – nu kommer mördarsniglarna

Efter en torr och kall vår har det varit ovanligt lite mördarsniglar. Men efter den sista veckans regn har de nu fått en rejäl skjuts.

Kanske hade du andats ut som trädgårdsodlare. Mördarsniglarna har blivit färre av den torra och kalla våren. Många ungdjur har dött eller försvagats av väderleken. Men regnvädret den senaste veckan och det lite varmare vädret har gett arten ny kraft.

TV: Se hela inslaget om mördarsniglarnas framfart efter regnet

Om någon vecka börjar de mördarsniglar som hunnit och orkat bli könsmogna lägga sina ägg. Fortsätter det sedan regna efter äggläggningen gynnar fukten äggen.

Risken är alltså att arten återhämtar sig i år trots allt, till alla trädgårdsodlares fasa.

— Ja de som överlevt den tuffa våren får det helt enkelt lättare nu när det blir fuktigare, säger kommunekologen Martin Unell.

Därför är det viktigt att få bort mördarsniglarna just nu, innan de hinner lägga sina ägg.

Så håller man sniglarna borta

Så hur gör man då för att hålla dem borta? Kommunekologen Martin Unell har flera tips.

Det enklaste sättet är att hugga huvudet av dem med en spade eller en trädgårdssax, cirka en centimeter nedanför huvudet. Resterna gräver man sedan ner så de inte lockar till sig nya sniglar, eftersom mördarsniglar är asätare.

Håll undan deras mat och kompostera mumsigt trädgårdsavfall i slutna kärl.

Här ger ekologen Martin Unell sina tips på hur man bekämpar mördarsniglarna. Foto: SVT

Gör en fälla och lägg till exempel en plywoodskiva i trädgården där de de kan söka skydd under dagen. På kvällen hittar du dem där innan de ger sig ut i det fuktiga mörkret.

Vill du veta vad de äter i din trädgård? Gå ut på natten och lys med en ficklampa så ser du var de är och vad de mumsar på.

Ytterligare ett råd är att inte vattna gräsmattan på natten. Mördarsnigeln är igång på natten och lägger sina ägg i gräsmattan när det är tillräckligt fuktigt.

Sniglarna är hermafroditer

Mördarsniglarna, eller spansk skogssnigel som de egentligen heter, är hermafroditer och kan lägga ägg utan att bli befruktade.

Under de rätta förutsättningarna kan en mördarsnigel lägga hela 400 ägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer