Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Medlemsboom inom kampsportsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Budo & Kampsportsförbundet (SB&K) är ett rikstäckande specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet, och består av runt 700 föreningar där ett 30-tal idrotter inom budo- och kampsport utövas.

År 2014 hade förbundet 37 199 medlemmar, och antalet har sedan dess ökat med nära 5 700 personer. I Distrikt Öst, som innefattar Småland, Blekinge och Östergötland, har medlemsantalet vuxit med 15 procent på fyra år.

Hos de 24 anslutna klubbarna i Kronoberg och Kalmar län har antalet medlemmar ökat med runt en femtedel under en femårsperiod.

Kampsportspass på gymmet väcker intresset

– Det är den största medlemsboomen i förbundets historia, och beror delvis på ett trendigt uppsving för närliggande aktiviteter. Många gym kör i dag rena kampsportspass, och det gör att folk vill testa på att gå till en kampsportsklubb, säger Jonathan Broberg på SB&K.

Han menar också att det finns en annan medial bevakning av kampsport än tidigare, och att det råder en ökande träningsboom i samhället överlag.

Allt fler tjejer börjar träna

Förbundet märker också av att allt fler tjejer söker sig till kampsporter, och en tredjedel av medlemmarna är flickor eller kvinnor.

– I flera idrotter är tjejerna de som tar flest och ädlast medaljer, exempelvis thaiboxning där vi i helgen fick två nya världsmästare i Josefin Lindgren Knutsson och Sofia Olsson, säger Jonathan Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.