Brasiliansk jiu-jitsu och muay thai (thaiboxning). Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Årets kampsportsklubb Växjö Titans utmanar normerna

Uppdaterad
Publicerad

När kampsportsföreningen Växjö Titans bildades bestod den av ett tjugotal yngre vita män som lyssnade på hårdrock. I dag har föreningen omkring 250 medlemmar med olika åldrar och bakgrunder, och nyligen utsågs den till årets klubb för sitt arbete med integration och jämställdhet.

”Klubben har under 2017 slitit med stora frågor där inkludering varit ett adelsmärke och är verkligen ett gott exempel på hur en modern kampsportsförening bör arbeta.” Så lyder en del av motiveringen till priset för årets klubb som delades ut på Budo- och Kampsportsförbundets Kampsportsgala tidigare i år.

Växjö Titans bildades 2001 och inriktar sig på brasiliansk jiu-jitsu, thaiboxning och MMA. Det finns både både barn- och ungdomsgrupper och elitutövare, som leds av ett tjugotal ideellt arbetande ledare.

Växjö

Utmanar normer inom kampsporten

I fjol mottog klubben Växjö kommuns mångfaldspris, och i år utsågs man alltså till årets klubb för arbetet med integration, mångfald och jämställdhet.

– Vi har stuckit ut hakan i många frågor och jobbar aktivt för att utmana de normer och barriärer som finns inom kampsport. Det finns kanske en fördom om vilka människor som håller på med den här sporten, och det kan stoppa många från att börja prova, säger Ulf Elm, ordförande för Växjö Titans och en av grundarna.

Målade killarnas omklädningsrum rosa

Föreningen har varit engagerad under Växjö Pride sedan dess start, och jobbar aktivt med att väcka diskussioner kring mångfald och jämställdhet. Man vill också belysa viktiga frågor genom små medel – som när killarnas omklädningsrum målades rosa.

Herrarnas omklädningsrum på Titans målades rosa.

– Det ledde märkligt nog till en och annan diskussion och var ett bra sätt att börja på en basal nivå, för finns det en förutfattad mening om vad som är en kill- eller tjejfärg, finns det förutfattade meningar om ganska mycket annat, säger Ulf Elm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet