Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Radioamatörerna har 15 kompletta radiostationer på Öland. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Medlemskapet i Nato ställer nya krav på Radioamatörerna

Publicerad

Radioamatörerna på Öland är en viktig livlina för Borgholms och Mörbylånga kommun. Medlemskapet i Nato ställer nya krav på klubben.

Nu i helgen förväntas runt hundra radiointresserade komma till Borgholm för årsmöte för alla radiointresserade i Sverige.

Sveriges medlemskap i Nato är något som påverkar radioklubben. Radiosystemet som sträcker sig över nästan hela Sverige kan komma behövas i koppling till Nato. Detta betyder att Radioamatörerna på Öland måste vara redo på att bland annat kommunicera på engelska.

– Vi är förberedda om det skulle hända större grejer. Det kan bli att vi måste signalera på engelska om det kommer andra stater till Sverige, säger vice ordförande för Radioamatörerna Åke Johansson.

”Redo att rycka ut”

En del av årsmötet kommer att gå till att redovisa den samverkan klubben har med Ölands två kommuner.

– Vi har avtal tecknade med kommunerna så vi kan rycka ut om det blir helt strömlöst, säger vice ordförande för Radioamatörerna Åke Johansson.

Kommunicera med fastlandet

Om Öland blir helt strömlöst kan Radioamatörerna kommunicera med fastlandet och olika kommuner genom sina radiostationer för att exempelvis organisera beställningar av mat. Med tanke på kriget i Ukraina tycker Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) att Radioamatörerna är en bra resurs för Öland att ha i dessa tider.

– Det är bra att ha en livlina till. Krisradion är en gammal teknik som fungerar om inget annat fungerar, säger Ilko Corkovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.