Det var många som hjälptes åt att klä midsommarstången. Foto: SVT

Midsommar i Stenåsa lockade stora som små

Uppdaterad
Publicerad

Stenåsas hembygdsförening på Öland har hållit i midsommarfirandet i byn sedan 60-talet. Vid hembygdsstugan var det vid lunchtid fullt med midsommarfirande från när och fjärran och alla hade olika åsikter om vad som är bäst med midsommar.

Björkkvistar, prästkragar och alla möjliga olika sorters blommor hade samlats in när midsommarstången började kläs. Midsommarfirandet i Stenåsa i hembygdsföreningens regi har hållit på länge, i över 50 år. När midsommarstången var klädd var det dags för dans till Lasse Trofast som spelade dragspel och efter det lite lekar.

Det bästa med midsommarfirandet

Men vad tycker de som firar i Stenåsa om vad som är bäst med midsommar. Vi ställde frågan till stora som små:

– Det absolut bästa med midsommar är att få träffa sina vänner och bara ha det riktigt skönt, säger Linus Karlsson.

August som var där med sina föräldrar berättade att han tycker att det bästa med midsommar är att dansa, helst till små grodorna.

– Att det inte är så fasta ramar runt det utan man kan göra det vill vad man vill, säger Josefin Kindstedt.

– Midsommaren börjar nu när man klätt midsommarstången och vi dansar lite och äter och fikar. Och gemenskapen, det är viktigt och det kan vi inte lägga av med, säger Gunilla Karlsson, ordförande i Stenåsas hembygdsförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.