Fredrik Söderberg Bruce är tf presschef på Migrationsverket. Han svarar på kritiken om varför de inte kan följa förvaltningsrättslagen.

Migrationsverket: ”Vi beklagar att de får vänta på beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att tiotusentals personer som ansökt om svenskt medborgarskap enligt lag har rätt att få besked inom fyra veckor får de flesta vänta över ett år på beslut. Migrationsverket bryter då mot lagen – något som Migrationsdomstolen har förståelse för.

Den nya förvaltningsrättslagen som kom 2018 handlar om att en person ska kunna ansöka hos en myndighet om att få sitt ärende avgjort snabbare.

När det gäller ansökan om svenskt medborgarskap innebär det att den som väntat i sex månader kan kräva att få sitt fall avgjort av myndigheten inom fyra veckor.

Väntetid: 13 månader

Men lagen har visat sig svår att följa och efterlevs inte av Migrationsverket. Den genomsnittliga väntetiden är istället 13 månader. Skälet är enligt Migrationsverket brist på resurser.

– Jag kan beklaga att de får vänta på beslut, säger Fredrik Söderberg Bruce, tf presschef på Migrationsverket.

Enligt Fredrik Söderberg Bruce beror den långa väntetiden på att det har kommit så många människor 2014 och 2015 som nu ansöker om att bli svenska medborgare.

Domstolen vill inte ge skarpare krav

Den som trots påstötningar hos Migrationsverket inte får sitt ärende om medborgarskap avgjort kan vända sig till Migrationsdomstolen. 2019-2020 fattade domstolen i över 45 000 fall beslutet att Migrationsverket skulle avgöra ärenden där människor sökt svenskt medborgarskap snarast möljligt.

Men någon exakt tidsgräns anges inte och skarpare formulering än ”snarast” ger inte domstolen.

– Det skulle ändå inte leda till någonting eftersom det handlar om en resursbrist hos Migrationsverket. Om vi säger att de ska fatta ett beslut inom en viss tid, kommer de ändå inte att göra det, säger Fredrik Löndahl som är chefsrådman på förvaltningsrätten i Malmö, där en av Sveriges fyra Migrationsdomstolar finns.

Är det någon mening att ansöka om begäran att få sitt ärende avgjort?

– Man får trots allt ett besked att ärenden ska avgöras så fort som möjligt. Om man inte får beskedet så hamnar man ännu längre bak i kön. Trots allt prioriterar de ärenden som har fått ett domstolsbeslut, säger Fredrik Löndahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.