Mikael Johansson(M) Foto: SVT/pressbild

Mikael Johansson (M) blir nytt regionråd

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att Mikael Johansson (M) blir nytt regionråd i Kronoberg. Hans programförklaring är att Moderaterna i nuläget pratar med alla partier, men att de inte förhandlar med någon. 

Socialdemokraterna i Region Kronoberg har meddelat att de lämnar makten och går i opposition. Alliansen gör sig nu redo att ta över.

– Vi i de fyra allianspartierna har börjat förbereda oss på att ta över styret. Vi hoppas att vi ska vara färdiga med förhandlingarna i nästa vecka. Det handlar om vilket parti som ska ha vilka poster och att lägga fram ett nytt budgetförslag, säger Mikael Johansson (M).  

Kommer du att bli nytt regionråd? 

– Ja, det har vi beslutat på det första mötet.  

Alliansen får inte egen majoritet 

Socialdemokraterna är kritiska till att inget av allianspartierna har velat föra samtal med dem. De skulle vilja sett en blocköverskridande majoritet och menar att Alliansen medvetet lämnar över makten till Sverigedemokraterna, eftersom de varken kommer att ha majoritet i Regionfullmäktige eller i styrelser och nämnder.

– Det är ett märkligt uttalande. De hade själva inte majoritet i Regionfullmäktige under förra mandatperioden. Vi kan lika gärna vända oss till Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet för att söka stöd i en fråga. När det kommer till enskilda frågor får vi söka stöd, men det är skillnad på att söka stöd och på att förhandla, kommenterar Mikael Johannson (M).

Två tunga namn slutar 

De två mest framträdande politikerna i Region Kronoberg, Anna Fransson (S) ordförande regionstyrelsen och Suzanne Frank (M) 2:e vice ordförande kommer båda slutar i Regionfullmäktige. Men Mikael Johansson som nu ska ta över som ordförande tror att det kan finnas fördelar med att det kommer nya personer. 

– Det är kompetens som försvinner det ska man inte glömma bort. Men samtidigt har Suzanne och Anna haft en lång historia och stött och blått frågor i många år. Jag tror att det är positivt att det kommer in nya människor som inte har historia bakom sig. Det kan göra att det blir lättare att hitta samförståndslösningar, säger Mikael Johansson (M). 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Småland

Mer i ämnet