Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Miljarder till kommuner och regioner – så mycket får Kalmar och Kronoberg

Publicerad

Av de totalt 10 miljarder i generella statsbidrag som regeringen presenterade på fredagen får kommunerna i Kalmar och Kronoberg nästan 300 miljoner kronor. Men vilken effekt pengarna får ute i kommunerna är just nu oklart.

Av de generella statsbidragen får kommunerna i Kalmar län totalt 164,4 miljoner kronor, och i Kronoberg totalt 135,5 miljoner.

I Västerviks kommun säger Andreas Billtorp (M), som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden att de besparingar och nedskärningar de gör inte enbart berodde på att de har sämre ekonomi utan också på att elevunderlaget sjunker. Därför tror han att de nya pengarna kan hjälpa till att öka lärartätheten i de skolor som blir kvar.

– Det är ett bra tillskott och ett välkommet sådant. Men vi måste ändå göra en omställning på olika sätt i kommunen, säger Andreas Billtorp (M).

Tillskott till regionerna

Regionerna får totalt sex miljarder kronor nästa år, varav tre miljarder i generella statsbidrag och tre till hälso- och sjukvården genom ett så kallat sektorsbidrag. För Region Kalmar län blir sektorsbidraget omkring 75 miljoner och i Region Kronoberg cirka 60 miljoner.

Däremot är både region Kalmar län och Region Kronoberg osäkra på hur mycket av de generella bidragen som de får ta del av.

– Vi har svårt att säga det på rak arm i det här skedet. När det presenteras på det här sättet är det svårt att veta om de generella bidragen inkluderar redan befintliga satsningar eller om det här är nytt, säger Jens Karlsson, ekonomi-och planeringsdirektör i Region Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.