Håkan Roupé, gruppchef för områdespolisen Kalmar vill ge en eloge till alla frivilliginsatser, som exempelvis föräldravandringar, runt Baronen. Foto: Karin Ahlgren/Tindra Englund/SVT

Efter knivbråk och droghandel – nu har stöket minskat i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren och början av hösten eskalerade oroligheterna kring Baronen och centralstationen. Men nu menar polis, socialtjänst och näringsliv att man med gemensamma krafter lyckats vända utvecklingen.

– Vi hade problem med grupper av ungdomar som hängde här och det var rent allmänt oroligt. Det var även människor som köpte och sålde narkotika, säger Håkan Roupé, gruppchef för områdespolisen i Kalmar och på Öland.

Även om det till och från har funnits problem med ungdomsgäng på platsen så menar både polisen och socialtjänsten att den situation som växte fram under sommaren var allvarligare än tidigare.

Kalmar

Gratis busskort del av problemet

Det rörde det sig bland annat om ungdomar från andra kommuner som kom dit i större utsträckning än tidigare.

– Vi stötte helt plötsligt på ungdomar som vi inte kände sedan tidigare och sedan kom vi på att det var på grund av att det delades ut ett gratis busskort, säger Johan Hjulström från socialtjänstens förebyggande team.

I de fall där det rört sig om ungdomar från andra kommuner har socialtjänsten i Kalmar då kontaktat och samarbetat med socialtjänsten i deras hemkommuner.

Under sommaren växte det också fram en mer öppen och omfattande narkotikahandel. Bristande polisresurser kan ha bidragit.

– Under sommaren har polisen haft fullt upp med sitt, med semestrar och alla turister i Borgholm, säger Johan Hjulström på socialtjänstens förebyggandeteam.

Utökade insatser har gett effekt

Stöket eskalerade i ett bråk i slutet av september där två män blev knivskurna och fördes till sjukhus.

Under hösten tog man så ett omtag och både polisen, socialtjänsten, näringslivet och frivilliga arbetar nu aktivt med att återskapa känslan av trygghet och minska bråket i området. Något som enligt samtliga aktörer har börjat få effekt.

– Det är en tryggare miljö där nere än det var för bara några veckor sedan, säger Peter Lagerström, lokalpolisområdeschef för Kalmar och Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet