Foto: Rebecca Karlsson/SVT

Rättegången inleds mot befälhavarna på grundstötta fartyget

Publicerad

I dag inleds i Kalmar tingsätt, rättegången mot den styrman och den kapten, som misstänks för grovt sjöfylleri sedan ett lastfartyg gick på grund strax utanför Oskarshamn i slutet av september. De båda männen misstänks för grovt sjöfylleri och fartygets kaptenen åtalas dessutom för grov vårdslöshet i sjötrafik.

Det var i slutet av september som ett lastfartyg, flaggat på Färöarna vek av från den planerade rutten in mot Oskarshamn, och i stället gick på grund i höjd med Stångehamn, söder om Oskarshamn.

Fartygets tankar innehöll 44 000 liter diesel och när polisen kom till fartyget försökte kaptenen få loss fartyget från grundet.

Polisen fattade misstankar om att fartygets befäl var onyktra och ett blodprov visade att överstyrmannens promillehalt var 0,88 medan kaptenen hade hela 1,94 promille alkohol i sitt blod. Enligt åtalet var det kaptenen som hade ansvar för manövreringen av fartyget, och därför är han åtalad för grov vårdslöshet i sjötrafik.

Rättegången inleds i dag tisdag, och beräknas avslutas under onsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lastfartyg på grund i Kalmarsund

Mer i ämnet