Den 19-åriga mannen greps efter att han slängt i från sig ett slags tårgas-/startpistol som modifierats och visade sig vara skarpladdad med 9 mm-ammunition. Foto: Foto ur polisens förundersökning

Misstänkt torped i Norrlidenkonflikten åtalas för vapenbrott

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man hemmahörande i Stockholmsområdet greps i slutet av februari med ett skarpladdat vapen när han färdades på Tallhagsvägen i Kalmar. Det var kort efter det första gängmordet på Kattrumpan, och polisen misstänkte att han hyrts in som torped – men det har man inte kunnat bevisa. Nu åtalas han endast för grovt vapenbrott.

Det var vid 23-tiden på kvällen som en polispatrull lade märke till mannen som färdades på en så kallad fatbike på Tallhagsvägen i riktning mot Norrlidens centrum.

När mannen såg poliserna hoppade han av sin fatbike, slängde ifrån sig något på marken och började springa i annan riktning. Efter en kort jakt lyckades en polisman fånga mannen och noterade då att han har sin GPS igång och inställd på en adress i Norrliden. Det vapen som hittades slängt bredvid fordonet visade sig vara en slags tårgas-/startpistol, men modifierad och laddad med skarp ammunition.

Skjutningar i Kalmar

Misstänktes vara torped

Adressen i mannens GPS ledde till en tom föreningslokal, men på samma gata finns ett flertal personer skrivna med koppling till Norrlidengänget och den gängkonflikt som då just hade briserat, med mordet på Kattrumpan som startskott.

Kort innan 19-åringen greps hade polisen gjort en kontroll av tre kända personer inom Norrlidengänget som då befann sig i närheten av adressen och bar skottsäkra västar.

Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord och vapenbrott, och enligt åklagare fanns då misstankar om koppling till Norrlidenkonflikten och att han var i Kalmar på uppdrag att döda. Den 19-åriga mannen har vad SVT erfar ingen tydlig koppling till Kalmar. Han är dömd ett flertal gånger för olika brott, men då i Stockholmsområdet.

I den telefon som 19-åringen hade med sig fanns ett antal adresser nedskrivna och en konversation med en anonym användare i en krypterad meddelandetjänst där det stod ”han är där” och ”akta dig för CCTV”(övervakningskameror, reds. anm). Kontantkortet i mobilen var aktiverat tidigare samma dag som 19-åringen greps.

”Inte kunnat bevisa uppsåt”

Men när åtal nu väcks mot 19-åringen så är det endast för vapenbrottet. Han har hela tiden nekat till samtliga brottsanklagelser.

– Jag kan inte bevisa uppsåt för förberedelse till mord. Jag kan alltså inte bevisa att syftet med att inneha vapnet var att försöka mörda någon, säger åklagare Magnus Argus till Barometern.

SVT söker åklagare Magnus Argus för en kommentar.

KLIPP: Skjutningarna i Kalmar – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet