Mannen anklagas för återkommande våldtäkter mot ett närstående barn.

Misstänkt våldtäkt mot barn kommer prövas i hovrätten

Publicerad

Åklagaren har valt att överklaga domen mot en man som tidigare haft en hög position inom en kyrkoförsamling i Kronobergs län. Han misstänktes för flera fall av grov våldtäkt mot barn, men frikändes för det i tingsrätten.

– Jag har överklagat den domen idag. Därför att jag tycker tingsrätten har gjort en felaktig bedömning av bevisen, säger åklagaren Annie Runander till SVT Nyheter Småland.

Mannen, som självmant lämnat sitt uppdrag inom Svenska kyrkan, åtalades i mitten på oktober. Åtalet bygger framför allt på den närstående flickans utsago om återkommande övergrepp mellan åren 2010 och 2018.

Men tingsrätten resonerade att flickans berättelse förvisso varit ganska detaljerad – men tekniska bevis saknades och det har varit svårt för åklagaren och flickan själv att återge i tid när de olika övergreppen ska ha skett. Därför frikändes mannen från sexbrotten i Växjö tingsrätt.

Men tingsrätten var inte enig, en nämndeman ville att mannen skulle dömas.

Prövar bevisen på nytt

Det har inte tillkommit nya bevis i fallet, utan åklagaren vill att hovrätten prövar bevisen på nytt.

– Det är svårt med bevisvärderingen i den här typen av fall, när det gäller brott som ligger tillbaka i tiden och det inte finns vittnen eller teknisk bevisning, säger åklagaren Annie Runander.

I tingsrätten dömdes mannen däremot för ett fall av misshandel mot en annan kvinna. Denna del av domen har mannen själv överklagat, enligt Annie Runander, han vill frikännas helt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer