Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Johan Henningsson fick idag ställa frågor till de misstänkta i den gängrelaterade rättegången i Kalmar. Foto: SVT

Misstänkte gängtoppen har tigit ett år i häktet – idag bröt han tystnaden

Uppdaterad
Publicerad

Männen som misstänks för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott förhördes under tisdagen i Kalmar tingsrätt. Huvudmannen har vägrat prata sedan han häktades 2023 – men idag bröt han tystnaden.

I centrum för den omfattande rättegången som just nu pågår i tingsrätten i Kalmar finns en 26-årig man. Under det dryga år som gått sedan han häktades har han tigit sig igenom samtliga förhör.

Men idag bröt han tystnaden och höll en kort monolog där han berättade att han inte har något att göra med det han anklagas för – och att han inte tänker svara på några frågor alls.

Skjutningar i Kalmar

– Hans uttalande gör varken från eller till. Om han hade börjat prata idag och berättat saker som kunde kasta omkull saker hade det varit en annan sak, säger Johan Henningsson, åklagare.

”Tunn utredning”

– Om man inte har med saken att göra så har man ju inte heller så mycket att säga, säger Jonas Granfelt, 26-åringens försvarsadvokat.

Rättegången behandlar flera av de mordförsök och andra grova brott som präglade Kalmar under 2022 och 2023.

26-åringen misstänks vara den som styrt och koordinerat ett antal mordplaner i Kalmar och Sundsvall från sin tillfälliga bostad i Spanien.

Deltog i förhör

De tre övriga åtalade svarade mer eller mindre generöst på åklagarens och försvarsadvokaternas frågor.

– Jag är nöjd med förhören. Det har väl kommit fram ungefär vad man kan vänta sig, säger Johan Henningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet