Polisen grep en misstänkt man direkt efter knivdådet i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT

Misstänkte knivmannen i Visby hemmahörande i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Den man som är misstänkt för mordet i Visby, är hemmahörande i Kalmar län enligt uppgifter till SVT. Offret var Ing-Marie Wieselgren, läkare och psykiatrisamordnare på SKR.

Knivdådet inträffade på onsdagseftermiddagen mitt under Almedalsveckan på Donners plats i Visby.

Offret, den 64-åriga överläkaren och psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, fördes först till sjukhus, men bekräftades avliden senare samma kväll.

Deltagit i NMR-demonstrationer

Mannen som misstänks för mordet är 32 år gammal. Han greps i närheten av brottsplatsen och har enligt uppgifter till SVT kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Mannen ska ha varit aktiv i NMR i flera år, enligt uppgifter till SVT, Expressen och Aftonbladet. Han ska även ha deltagit i deras demonstrationer och skrivit för deras nättidning Nordfront.

Åklagaren kopplar dock inte ihop dådet med NMR-kopplingarna, utan bedömer att det verkar kunna handla om ett missnöje mot psykiatrin i Sverige.

– I nuläget är det (kopplingar till NMR, reds. anm.) inte fokus för utredningen, men det bedöms och utreds tillsammans med andra myndigheter, sa åklagaren Petra Götell under torsdagen.

Erkänt mordet

Mannen, som tidigare är ostraffad, häktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för mord. Under torsdagsförmiddagen meddelade gärningsmannens försvarsadvokat Staffan Fredriksson till Expressen att mannen erkänner brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.