I klippet kan man se hur många badkar med hästgödsel man skulle kunna fylla varje månad.

Badkar fylls med hästskit – visar på effekt mot övergödning

Publicerad

En studie som publicerades i somras visar att frekvent mockning av hästhagar kan vara en effektiv miljöåtgärd. Hästgödsel innehåller fosfor och om gödseln inte mockas upp sönderdelas den och då finns det risk att fosfor kan läcka till yt- och grundvatten och bidra till övergödning.

– Den här studien har fokuserat på effekten av mockning vilket inte har studerat tidigare. Tillsamman med annan forskning ger det oss en bättre kunskap om hur effektiva olika åtgärder är. Vi behöver generellt lära oss mer om hur hästgödsel och övergödning hänger ihop och om i vilka situationer hästhållning som riskerar orsaka miljöproblem, säger Marie Albinsson, konsult på Ecoloop, som varit handledare för examensarbetet.

Varje skit räknas

Studien har genomförts av Ecoloop i samband med initiativet ”Varje Skit Räknas”, som är ett initiativ för att minska övergödningen i sjöar och hav. Fältundersökningarna har genomförts i form av ett examensarbete på Sveriges lantbruksuniversitet och Uppsala universitet. Studien visar att mockning av rasthagar kan spela en viktig roll om man vill minska att näring från hästgödsel läcker till omgivande vattendrag. 

Vilka är de viktigaste slutsatserna man kan dra av studien? 

– Hur ofta man mockar påverkar hur mycket gödsel som man kan få upp. När hästgödsel ligger kvar i hagen blir den svårare att få upp och det finns även mindre fosfor kvar i det som går att få upp. Studien visade även att nederbörd har stor betydelse och att det därför är extra viktigt att mocka innan regn, säger Marie Albinsson.

Daglig mockning reducerade gödseltillförseln i hagen med 78 procent, veckovis mockning med 47 procent och månadsvis mockning med 36 procent.

I klippet kan du se hur många badkar med gödsel man skulle kunna få ihop varje månad genom daglig mockning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.