Jonas Lövgren (M) vill att region Kalmar län tar efter Skåne och inför självtester för HPV som screening-metod. Foto: Region Skåne, Jonatan Börjesson/SVT

Opposition vill införa självtest för HPV-virus i Kalmar län

Publicerad

Varje år får omkring 500 kvinnor livmoderhalscancer som orsakas av viruset HPV. För att tidigt kunna upptäcka och behandla är det viktigt alla gör cellprovtagning. Nu vill Moderaterna att Region Kalmar län ska införa självtest för HPV-virus för att fler ska få hjälp.  

I juni beslutade Socialstyrelsen att kvinnor ska erbjudas självprovtagning för HPV-virus under coronapandemin. Hittills är det bara sju regioner som har infört särskilda självtest.

Nu vill Moderaterna att Region Kalmar ska införa självtest för HPV-virus, och har skrivit en motion.

– Det är många kvinnor som inte vågar eller kan gå cellprovtagning. Med ett självtest kan de göra det hemma själva i en miljö där de känner sig trygga, säger Jonas Lövgren (M), vice ordförande i beredningen för hållbarhet och hälsa.

Olika anledningar till att inte gå

Det kan finnas många anledningar till att alla inte väljer att gå på kontroller när de blir kallade.

– Det kan till exempel vara att man kommer från ett annat land och inte är van vid att gå på cellprovtagning eller har en etiskt grund till att avstå. Då är det viktigt att det finns ett alternativ. Det är en rättvisefråga.

Att regionerna just nu har fullt upp med att analysera coronatester och inte har ett överflöd av testmaterial är inget som sätter stopp.

– Det är bättre att ta beslutet redan nu så får vi se sen när det kan komma igång.

På majoritetens sida ser man fram emot att studera motionen.

– Det är ett intressant initiativ. Vi får titta på det och prata med ansvariga i professionen om hur de ser på det, säger Christer Jonsson (C), vice ordförande i regionstyrelsen.

Planer på självtest i Kronoberg

I Kronobergs län erbjuds inga självtester för HPV-virus än. Enligt Kvinnokliniken i Växjö planerar de att införa självprovtagning som ett alternativ till traditionell screening för livmodershalscancer. Men tidplanen har fått ändras under pandemin eftersom självtestet för HPV och test för coronavirus utförs med samma provtagningspinnar.

Förhoppningen är att komma igång med självtest så snart som möjligt efter årsskiftet, när det kan bli beror på hur coronapandemin utvecklas.

I både Växjö och Ljungby lades cellprovtagningen på is från mars till mitten av september. Det berodde bland annat på att coronatester var prioriterade hos mikrobiologen.

HPV-virus

HPV står för humant papillomvirus. Det är en grupp av över 200 olika virustyper. Vissa orsakar vanliga hudvårtor, andra typer orsakar könsvårtor (kondylom) och några orsakar cancer, framförallt i livmoderhalsen, könsorganen och svalget.

HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige.

Hos de allra flesta ger HPV en infektion som inte märks alls. Några av dem som infekteras gör sig inte av med viruset ur kroppen och det har visat sig att de har en ökad risk att få cancer.

Varje år får omkring 800 kvinnor och 300 män i Sverige någon form av cancer som orsakas av HPV.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.