Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismyndigheten Region Stockholm överlämnar ansvaret till jakträttsinnehavaren att hantera den aktuella kalven inom ramen för sin jakträtt. Detta beslut ger grönt ljus till att skjuta den moderslösa kalven under pågående jaktsäsong. Foto: SVT

Moderlösa älgkalven får skjutas – blir ingen flytt till Kosta

Publicerad

Älgkalven ”Viktor” från Nynäshamn som privatpersoner ville flytta till Kosta får skjutas under pågående jaktsäsong. Kalven ingår nämligen i viltvårdslagets tilldelning på tio stycken älgkalvar.

Polismyndigheten konstaterar att jakttid på älg inträtt och älg således ej längre är fredad.

– Det betyder i praktiken att älgkalven får skjutas vilket vore den smartaste utgången, säger Kenneth Kronberg, polisens regionansvarig NVR/Jakt o vilt.

Älgko sköts – fara för människor

Det var den 26 september som en älgsko, som av polisen bedömdes utgöra fara för människor, sköts i Stora Vika i närheten av Nynäshamn.

Kvar lämnades en älgkalv som engagerade personer på orten. Kalven döptes till ”Viktor” och man ville att polisen fångade och flyttade den till en djurpark.

”Smart” om kalven skjuts

I Kosta var älgparksägaren Gill Agelstam beredd att ta emot den ensamma älgkalven, men polisen beslutade i oktober att överlämna ansvaret till markägaren/jakträttsinnehavaren istället.

– 10 älgkalvar får skjutas i området och om den moderslösa kalven skjuts så överlever en annan kalv som inte matats av människor tidigare, och som har en levande mor vid sin sida, säger Kenneth Kronberg.

Kan gå samma öde till mötes

Även om kalven ”Viktor” överlever jaktsäsongen riskerar den att avlivas ändå eftersom den blivit van att komma nära människor, säger han.

– Då pratar vi om ett större djur och kan utgöra en rejäl fara för människor. I sådant fall måste vi avliva den, alltså på grund av samma orsak som vi tvingades skjuta kalvens mor, säger Kenneth Kronberg, polisens regionansvarig NVR/Jakt o vilt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.