Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slottschefen Meg Nömgård berättar om nästa års utställning på Kalmar slott. Foto: SVT

Impressionisten Claude Monet intar Kalmar slott

Publicerad

I april nästa år intar den franske konstnären Claude Monet tillsammans med 17 andra impressionister Kalmar slott för årets utställning. Utställningen, med namnet ”Monet & Friends Alive”, kommer att visas under drygt sju månaders tid och påminner mycket om slottets ”Van Gogh Alive”, som var årets utställning år 2019.

Sammanlagt kommer verken av 18 impressionister att visas upp, däribland Claude Monet, Edgar Degas och Pierre-Auguste Renoir.

– Verken kommer att projiceras på slottets väggar och skärmar med 40 stora projektorer. Det kommer vara surroundljud i biokvalitet, så man kommer att omslutas av dessa fantastiska impressionisternas penseldrag och komma nära, berättar Meg Nömgård, slottschef.

Världsledande utställning

Utställningen har tidigare visats i städer som Berlin och Sydney och kombinerar flera kanaler av rörlig grafik, och påminner mycket om slottets utställning om Van Gogh år 2019.

– Utställningen är inte bara konstverken i sig, utan man tas med på en resa till Paris på 1800-talets mitt med de här konstnärerna och det är en sån fantastisk känsla.

Utställningen kommer att vara öppen från och med första april 2023 fram till den femte november.

Hör Meg Nömgård berättar mer om utställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.