Foto: TT

Så ska eleverna lyckas tro på sig själva

Publicerad

Mönsterås kommun vill förbättra elevernas långsiktiga skolresultat. Därför är skolorna nu mitt uppe i projektet ”utmanade lärare”, som bland annat ska stärka eleverna mentalt.

Utmanande lärare är ett projekt över tre år som ska förbättra skolresultaten i Mönsterås kommun. Varje år är budgeterat för cirka en miljon kronor.

Projektet har delats upp i många etapper, som till exempel feedback, dialog och övergången mellan olika skolformer.

– Det är en stor pedagogisk satsning som ska nå ut till klassrummen och alla barngrupper som vi har i förskolorna, säger Magnus Sjöstedt som är skolchef på Mönsterås kommun.

Magnus Sjöstedt, skolchef på Mönsterås kommun, hoppas att det långsiktiga projektet ska gynna Mönsterås elever. Foto: Julia Lindström/SVT

Bjudit in forskare från USA

Tiden innan höstens skolstart har kommunen fokuserat på något som kallas för mindset. Mindset är en teori inom psykologin som handlar om att tro på sig själv och att ha en god inställning till pedagogik och sitt eget lärande.

Kommunen har därför bjudit in psykologen Carol Dweck från Stanford university i USA, som har myntat begreppet mindset.

TV: Se hela inslaget här

I dag håller hon ett seminarium i Kalmarsalen om mindset för samtliga lärare, politiker och tjänstemän på skolförvaltningen i Mönsterås kommun, samt andra inbjudna kommuner och aktörer. Totalt deltar cirka 880 personer.

– I kommunen ska alla lära sig att bemöta alla på samma sätt. Vi tror att Carol kommer att inspirera oss mycket i det, säger Peo Fahlström, handläggare för lärande och kompetensförsörjning på Regionförbundet i Kalmar län.

”Stort intresse för att jobba i Mönsterås”

Kommunen hoppas kunna fortsätta med projektet Utmanande lärarande även efter nästa sommar, när treårsperioden gått ut.

Enligt de själva har projektet hittills gjort Mönsterås kommun till en mer attraktiv arbetsplats för lärare.

– För pedagogernas del visar forskning att om de får tid för pedagogiska samtal så gynnar det också elevernas resultat i skolan. Det ser vi också i våra utvärderingar att det har landat väldigt väl hos våra pedagoger i kommunen och även vår rekrytering inför året. Det finns sett stort intresse för att jobba i Mönsterås kommun, säger Magnus Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer