Mönsteråsbon tävlar om att bli Sveriges bästa unga bagare

Uppdaterad
Publicerad

Mönsteråsbon Emmie Jonsson, 21, har tagit sig till final i SM i unga bakare. Under fem timmar ska hon och sex personer till tävla om vem som blir Sveriges bästa unga bagare 2022.

I fem timmar ska Emmie skapa bakverk i fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar som skådebröd.

– Jag övar mycket praktiskt och mentalt. Det är många moment som ska på plats.

Tävlar om plats i juniorlandslaget

Utöver titeln som svensk juniormästare står flertalet platser till svenska juniorbagarlandslaget på spel. Plats ett till fyra kommer tillsammans bilda ett landslag som kommer representera Sverige i EM unga bagare. De senaste åren har svenska juniorbagare kammat hem flertalet guldmedaljer i internationella sammanhang. Emmie menar att en plats på prispallen kan gynna henne i framtiden.

– Jag hoppas att kunna få baka på heltid och starta eget. Så det hade varit extremt roligt att vinna, jag tror att det kan ge ett skutt in till nästa steg i min karriär helt enkelt.

Handplockad av jury

2020 vann hon och hennes lagkamrat skolmästerskapen i bakning. När hon i år fick reda på att hon är en av de sju som blivit handplockad av erfaren jury till final i SM, var känslorna många.

– Jag blev extremt chockad och blev nervös med en gång. Men jag blev otroligt glad.

Tillsammans med Emmie kommer även Alice Olsson, 20, från Nybro att tävla i SM-final i unga bagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.