Foto: SVT/Faksimili

Trimmade mopeder säljs helt öppet på nätet – polisen maktlös

Uppdaterad
Publicerad

Trimmade mopeder som går två, tre gånger eller fyra gånger snabbare än vad som är tillåtet säljs helt öppet på nätet, bland annat på marknadsplatsen Blocket. Trots att polisen ser annonserna, och att det är förbjudet att köra en trimmad moped ute i trafiken, kan de inte göra något åt dem.

Polisen tror att hälften av de mopeder som säljs på internet är trimmade eller ändrade på något sätt.

Samtidigt visar siffror från försäkringsbolaget If som kom ifjol, och som täcker åren 2011-2015, att långt fler tonåringar skadar sig på mopeder jämfört med när de till exempel åker som passagerare i en bil.

– Man har inte utbildning för att köra så fort, och de körs ju ofta fort på fel ställen också. Det kan innebära värre olyckor om de skulle köra omkull och sådana saker, säger Jeremy Siebolds, som är bilinspektör vid polisen.

Finns legala användningsområden

Det är inte olagligt i sig att sälja en trimmad moped. Det är tillåtet att köra en sådan moped inom inhägnat område, exempelvis i tävlingssammanhang. Därför är det svårt för polisen att få grepp om problemet på annat sätt än att ta den som kör på bar gärning.

– I grunden behöver vi en körning för att kunna komma någon vart med det. Om mopeden är trimmad är det först om man kör ute i trafiken som man har begått ett brott, berättar Jeremy Siebolds.

”Som en mindre motorcykel”

Jeremy Siebolds och hans kollega, polisinpektören Jennianne Ahlström, är övertygade om att de flesta av de trimmade mopederna som säljs på Blocket kommer att köras ute i trafiken.

– På den här står det att den gör 110 till 120 kilometer per timme, det är ju som en mindre motorcykel, kommenterar Jeremy Siebolds när han tittar på några av de mopeder som är till salu på Blocket i södra Sverige.

Så många kör trimmat

I Sverige finns drygt 104 000 klass 1-mopeder i trafik.

En så kallad EU-moped, moped klass 1, får köra i högst 45 kilometer i timmen. Mopeder i klass 2 får köra i max 25 eller kilometer i timmen, beroende på tillverkningsår.

En moped som modifierats för att köra fortare än så räknas som trimmad. Att köra ute i trafiken med en moped som är trimmad är straffbart och då upphör typgodkännandet, garantier och försäkringar.

2015 gjorde NTF (Nationföreningen för trafiksäkerhetens främjandet) en enkät bland 15-åriga mopedförarna. 64 procent uppgav då att deras mopeder var trimmade och kunde köra fortare än 51 kilometer i timmen. 15 procent av mopederna kunde köras fortare än 80 kilometer i timmen, enligt enkäten.

Källa: NTF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.