Foto: TT

”My turn” – John Lundvik storfavorit i Mello

Uppdaterad
Publicerad

Han är storfavorit i Melodifestivalen och har redan tagit en låt till Eurovision. John Lundvik är inne på ett riktigt succéår – men familjelivet håller honom borta från hybrisen: ”Jag kommer fortfarande att få frågor som varför det inte är mjölk i kylen”

John Lundvik debuterade i Melodifestivalen 2018 med låten ”My turn”, där han sjöng om att det äntligen var hans tur att stå på scenen. Låten tog honom till en tredjeplats i finalen och blev likt en självuppfyllande profetia även det stora genombrottet i artistkarriären.

I år är han tävlingens stora förhandsfavorit – enligt spelbolagen ser det ut att bli en promenadseger för 36-åringen från Växjö med låten Too late for love. Någonting han själv försöker att blunda för.

– Det har börjat krypa på en lite grann. Men jag står fast vid att det enda vi kan göra är att gå in och sjunga i tre minuter och ha kul, säger han.

Vassa armbågar

Trots de schlagerrelaterade succéerna som ligger bakom honom anser John Lundvik att han har lätt att hålla fötterna på jorden.

-Jag gick in i musikbranschen för att jag älskar musik, inte för att jag ville bli känd. Hyrbris tror jag kommer om man inte riktigt gör det för musikens skull. Sedan har man inte råd att ha hybris om man har två barn, man vet att man bara är människa. Jag kommer fortfarande få frågor som ”varför är det inte mjölk i kylen?” eller ”nu har du inte tagit bort blöjan igen”, säger John Lundvik.

Men innan genombrottet var vägen mot artisteriet krokig – en ständig jakt efter glimtar av framgång blandades med nej från skivbolag.

-Det är den kallaste branschen man kan vara i när det gäller vassa armbågar och brustna drömmar, säger John Lundvik.

Låtskrivare till Englands bidrag

Oavsett hur det går i finalen är John Lundvik redan klar för Eurovision Song Contest. Han är nämligen låtskrivare till Storbritanniens bidrag ”Bigger than us” med Michael Rice bakom mikrofonen. Att åka till Tel Aviv för att tävla mot sig själv vill han mer än gärna.

-Jag skulle skriva historia, bara det måste man se som en vinst. Sedan tycker jag att det är ganska charmigt att göra det både som låtskrivare och artist. Givetvis vill man vara partisk mot sitt land. Står vi mot Storbritannien, då vinner Sverige, det är sedan gammalt, säger John Lundvik och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.