Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jätteugglan med hjärtesorg – hör den ropa efter sin partner Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hör berguven som störde Växjöbornas nattro

Uppdaterad
Publicerad
Efter att flera röster i sociala medier beskrivit hur de hört ett ”hoande” läte i närheten av Regionteatern vid Ringsberg i Växjö visade det sig att det handlar om en berguv som uppehåller sig inne i staden.

I sociala medier har flera beskrivit ljudet som högt och ibland störande, och det spekulerades också i om lätet eventuellt kunde vara en ljudinstallation från Regionteatern. Men så är inte fallet, och teatern har själva dementerat påståendet.

Jätteugglan med hjärtesorg

Det hör knappast till vanligheterna  att en berguv flyttar till storstaden. I det här fallet tror man sig veta förklaringen, vilken dessvärre är en hjärtskärande sådan.

– Det har påträffats en död berguvshona utanför Växjö, så det är högst troligt att det är en hane som sitter och ropar och letar efter en ny hona, säger Ola Bondesson, som är ordförande i Växjö fågelklubb.

Bäst att inte störa

Även om ljudet kan uppfattas som besvärande tycker Per Ekerholm, som är naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg, att fågeln ska få sitta och uggla ostört.

– Alla svenska ugglor är fridlysta så vi kommer inte att göra någonting. Det bästa är att bara låta den vara i fred, säger Per Ekerholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet