Jimmie Åkesson (SD) var en av partiledarna som tog ett enskilt snack med Nathea Anemyr. Foto: Privat

Lärde Sverige att rocka sockorna – nu läxar hon upp partiledarna

Uppdaterad
Publicerad

För sex år sedan blev hon rikskänd när hon lyckades uppmärksamma hela landet på kampanjen Rocka sockorna. De senaste dagarna har Nathea Anemyr, 16, fått enskilda samtal med flera av landets partiledare.

– Äntligen vill politikerna  lyssna på mig, säger Nathea Anemyr till SVT.

De senaste dagarna har Nathea Anemyr fått tid för alldeles egna samtal med tre av landets partiledare. Moderaternas Ulf Kristersson är en, Centerpartiets Annie Lööf en annan och Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna den tredje.

Att samtalen alls blev av beror på att Nathea i höstas reagerade på att Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson uttryckte att Sverige borde ha en migrationspolitik som lockar personer med högt intellekt i stället för lågt. Ett uttalande som Nathea tyckte kränkte människor med funktionsnedsättningar.

Gav Åkesson en uppsträckning

Uttalandet fick henne att reagera och bjuda in både Jimmie Åkesson och Oskar Sjöstedt till Storebro för att få träffa hennes storasyster Noelle som är född med Downs syndrom. Den inbjudan resulterade i att hon under fredagen hade ett samtal med Jimmie Åkesson och talade om för honom att den sortens nedsättande kommentarer mot människor med funktionsvariationer inte är bra.

– Jimmie  Åkesson sade till mig att han var chockad och besviken över Oskar Sjöstedts uttalande, men att han inte hade menat det, säger Nathea som ville ha en ursäkt för påståendet.

Började Rocka Sockorna

Nathea lyckades väcka stor uppmärksamhet i Sverige för den internationella kampanjen om att rocka sockorna den 21 mars. Det datum som FN utsett till världsdagen för Downs syndrom. Att få tid för ett eget samtal med de olika partiledarna har varit en av hennes målsättningar sedan hon som tioåring började sitt engagemang för sin sin syster Noelle som är född med downs syndrom.

– Det är det här jag har strävat efter, att få partiledarna att lyssna på mig, så jag kan få ge dem en inblick i hur det är för många av dem med funktionsnedsättningar. Jag vill fortfarande göra skillnad för min syster så att hon och alla som hon ska få samma möjligheter som alla andra. Men tyvärr ser inte verkligheten ut så, säger Nanthea.

Lovade ta förslagen vidare

Vad har du pratat med partiledarna om?

– Jag frågade vad partiledarna gör för den här gruppen av människor. För det är jättemånga av dem som saknar meningsfull sysselsättning på dagarna. Jag berättade också för dem att det egentligen är kommunerna som är det stora problemet för människor med funktionshinder.

– Och jag ville också veta vad de gör, mer än bara rockar sockorna den dagen, säger Nathea Anemyr.

Vad fick du för respons då på dina samtal med partiledarna?

Både Annie och Ulf sa att det skulle ta med mina förslag till riksdagen, och Jimmie  lyssnade på det jag sa om att det finns problem när det handlar om säkerhet, både i LSS-boenden och taxiresor, säger Nathea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.