Bästa vännerna Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg återskapade Avantgardet sex år efter starten i Nybro. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Bandet blev Rasmus räddning bort från drogerna

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter att rockbandet Avantgardet bildades i Nybro började grundaren Rasmus Arvidsson att missbruka droger. Sedan flyttade han utomlands och allt hade kunnat slutat där. Men viljan att göra musik med bäste vännen Patrik Åberg tog honom tillbaka och nu turnerar bandet för fullt.

Avantgardet släppte nyligen sitt andra album och den senaste tiden har det hyllade sjumannabandet varit på Sverigeturné. Men efter att det bildats i Nybro 2009 blev det bara en gemensam spelning innan sångaren och grundaren Rasmus Arvidsson lämnade gemenskapen och flyttade utomlands.

Där började han missbruka olika droger, ett missbruk som nästan tog död på honom. Vändningen kom för drygt två år sedan när han tillbaka i Nybro smsade sin bästa vän Patrik Åberg.

– Han skrev: ”Nu är jag hemma, nu är jag nykter och nu vill jag göra något igen”. Jag blev väldigt glad över det meddelandet, men samtidigt så visste jag inte vad som hade hänt. Jag visste att vi hade glidit ifrån varandra av olika orsaker, men inte hur hans liv hade varit under de här åren, berättar Patrik Åberg.

Se hela inslaget om Avantgardet här

”Att jag är nykter är den största förändringen i mitt liv. Och det gör det väldigt lätt att ta en eventuell framgång och rampljus. För allt det där ganska redudant i sammanhanget när man tänker på att jag fortfarande lever efter överdoserna”, säger Rasmus Arvidsson. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Musikinspirationen kom tillbaka

De gamla vännerna fick kontakt med varandra genom sociala medier. Några musikfiler och olika låtidéer skickades fram och tillbaka mellan dem. Sedan började allt på nytt och nu är Rasmus Arvidsson helt nykter för första gången på länge.

– Det svåraste är att hålla sig nykter. Men då finns den gemenskapen som bandet innebär och kärleken och kontakten med publiken.

Lämnade småstadslivet i Nybro

Genom texterna som Patrik fick från Rasmus har han förstått lite mer om resan som vännen har varit med om de senaste åren. När han lämnade Nybro kände han att han inte fick någon support från omgivningen.

– Jag lämnade småstaden Nybro där det inte så många likasinnade och det var väldigt normativt och likriktat kring kanske fotboll och golf snarare än musik, och det gjorde att jag kvävdes, säger Rasmus Arvidsson.

Erfarenheterna och tankarna blev till ny inspiration som han vill dela med bandet.

– När jag kom hem och nyktrade till så hade jag sparat en massa inspiration inom mig, som jag fick ur mig direkt när jag började samarbeta med Patrik igen. Vi hittade varandra på exakt rätt förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.