Kammaråklagare Lotta Loberg har utdömt ett föreläggande på två miljoner mot byggföretaget NCC som straff för brister i samband med en byggjobbares död. Foto: TT

NCC får miljonböter efter dödsolycka på bygge i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Det var sommaren 2017 som en 65-årig man omkom på ett bygge i Halltorp utanför Kalmar. Mannen föll fem meter ner på ett betonggolv.

Åklagaren på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål slår nu fast att ett flertal brister bidrog till det tragiska dödsfallet. På plats fanns varken skyddsanordningar som säkerhetssele eller skyddsnät. Arbetarna fick inte heller tillräckliga säkerhetsinstruktioner.

Den platschef som hade tillsyn över arbetsplatsen, och därmed var ansvarig för att säkra upp att personlig fallskyddsutrustning användes, döms villkorligt och får 60 dagsböter på sammanlagt 21 600 kronor.

Byggföretaget NCC ytterst ansvarigt

Eftersom platschefen, som har tillsynsansvaret, har delgivits misstanke om brott utfärdas även en företagsbot på två miljoner mot hans arbetsgivare NCC.

– Parterna har i förhör sagt sig vara villiga att godta de här strafföreläggandena, men en förutsättning är att de godkänner dem formellt, säger kammaråklagare Lotten Loberg till Nyhetsbyrån Siren.

Det är sedan ny lagstiftning trädde i kraft vid årsskiftet som åklagare nu kan utfärda strafförelägganden på böter upp till tre miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet