Nej till en Ölandskommun

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga och Borgholm kommer inte att slås ihop till en Ölandskommun. Det såg Mörbylångaborna till i folkomröstningen på söndagen.

Hela 63,5 procent av Mörbylångaborna röstade nej till en sammanslagning. Valdeltagandet var dessutom det högsta i landet: 59,4 procent.

I Borgholm blev valresultatet ett annat, en svag majoritet på 51 procent röstade för en sammanslagning. Valdeltagandet var 52,48 procent.

– Jag trodde på ett svagt ja. Vi har varit överens alla tre om att vi tror att det är bra för Öland. Jag trodde också att det skulle bli ett nej i Mörbylånga, men inte så här starkt, säger Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson (C).

Ekonomiskvaller kan ha påverkat

En möjlig orsak till det så klara nejet från Mörbylånga kommun kan vara förhandssnacket om att Borgholm har mycket sämre ekonomi än Mörbylånga. Det tror både Lisbeth Lennartsson och Mörbylångas vikarierande kommunalråd Tommy Eliasson (S).

– Det har ju sagts att Borgholms kommun har betydligt sämre ekonomi än vi har. Det kan ju ha varit en avgörande fråga, säger Tommy Eliasson.

Resultatet av folkomröstningen är preliminärt. Förtidsrösterna är inte räknade än, detta kommer att göras på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.