Foto: Landstinget Kronoberg

Nej till samvetsfrihet i Kronobergs landsting

Publicerad

Landstingsfullmäktige har röstat ner förslaget om att utreda frågan om samvetsfrihet för vårdpersonalen, som hade inneburit att personal kunnat säga nej till att utföra exempelvis abort.

Under tisdagskvällen röstade landstingsfullmäktige i Kronoberg nej till motionen där en utredning av samvetsfrihet föreslås. Samvetsfrihet innebär att personal får en möjlighet att inte behöva utföra arbeten som strider mot deras etiska och religiösa övertygelser.

– Det finns osaklig och ogrundad kritik. Rätten till vård är hotad, patientsäkerheten kan åsidosättas och kvinnors rättigheter är hotad. Allt det där är inte sant, säger kristdemokraten Eva Johnsson som är en av initiativtagarna till motionen.

Många kritiker

Men flertalet av fullmäktiges ledamöter röstade ner motionen.

– Det handlar om patienters rätt att inte ifrågasättas eller nekas vård, säger socialdemokraten Anna Fransson.

Stundtals var debatten i landstingsfullmäktige hätsk, och ordföranden fick mana till en lugnare polemik.

Förslaget att utreda om personalpolicyn ska kompletteras med ett avsnitt om samvetsfrihet kommer från Kristdemokraterna.

–  Det här är faktiskt en fråga som är djup och svår. Jag tycker inte att man kan vifta bort det här, säger Eva Johnsson.

57 av fullmäktiges ledamöter röstade nej till motionen, och tre yrkade på bifall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samvetsfrihet

Mer i ämnet