Norge stänger återigen gränsen för resande från Kronoberg. Boende i Kalmar län är fortsatt välkomna. Foto: TT

Norge stänger gränsen för Kronobergare – igen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen uppdaterade Norge återigen sina reserestriktioner. Resor till och från Kronoberg rödlistas återigen och karantänskrav återinförs.

Nu tillåter den norska regeringen resor till och från Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten utan krav om att den resande ska sitta i karantän efter att ha passerat den norska gränsen.

För resor till och från Kronoberg och Skåne återinförs däremot karantänskravet. Från och med lördag 8 augusti måste resande från regionerna återigen sätta sig själva i tio dagars karantän efter inresa i Norge. Tidigare var både Kronoberg och Skåne ”grönlistade” av den norska regeringen.

Vilka regioner som ”rödlistas” och beläggs med karantänskrav vid inresa i Norge avgörs av hur många nya fall av covid-19 som bekräftats per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Gränsen är satt vid 20 nya fall per 100 000 invånare vilket Kronoberg och Skåne nu överstiger, enligt den norska regeringens beslut.

Resor till och från Kalmar län, Blekinge, Värmland, Örebro län och Östergötland är fortsatt tillåtet, utan krav om karantän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.