Daniel Qvarnström på NTF tycker det är allvarligt att det är många som kör olovligt på vägarna. Foto: SVT/TT

NTF: ”Risken ökar för allvarliga olyckor”

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen NTF arbetar för en säker trafiksituation i Sverige och de anser att det nu behövs kunskapshöjande åtgärder för att komma till rätta med den olovliga körningen.

– Det här är allvarligt. Det ökar risken för allvarliga olyckor om man inte har koll på lagar och regler. Då utsätter man andra för risker, säger Daniel Qvarnström, verksamhetschef på NTF i Jönköping.

Den ideella organisationen NTF arbetar ideellt för en säker trafiksituation i Sverige. Nu reagerar de på att antalet olovliga körningar ökade kraftigt i Kalmar och Kronobergs län under 2017.

”Krävs en viss utbildning”

Enligt polisen beror det delvis på att människor som har kommit till Sverige från länder utanför EU och EES inte har tagit nytt, svenskt körkort, efter ett år i landet.

– Vi har ett system i Sverige där det krävs en viss utbildning, både teoretisk och praktisk, för att få köra, säger Daniel Qvarnström.

Han anser att det nu behöver göras något åt det här problemet.

– Vi behöver sätta in kunskapshöjande åtgärder. Människor som kommer hit måste få information om vad som gäller. Trafiksituationen kräver att man faktiskt tar nytt körkort här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olovlig körning

Mer i ämnet