Oussama Abou Zour ska skaffa svensk körkort innan sommaren. Foto: SVT

SFI-elever har koll på körkortsreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet olovliga körningar ökade stort i Kronoberg och Kalmar förra året. En anledning uppges vara att nyanlända inte känner till vilka regler som gäller för utländska körkort. Men i SFI-klassen som SVT besöker verkar de flesta veta vad som gäller för att få köra bil på de svenska vägarna.

– Jag fick information från Migrationsverket om att jag behövde skaffa svenskt körkort efter ett år, säger Diallo Abdoulaye Yaune.

Vi besöker en klass på Folkuniversitetet i Växjö som läser SFI – svenska för invandrare. Här finns både de som har tagit svenskt körkort och de som planerar att göra det.

Olovlig körning

– Jag har körkort från Libanon som jag kommer ifrån. Det gäller till juni i år, så då måste jag skaffa mig ett svenskt, säger Oussama Abou Zour.

Vill ha prov från början

Han vet att han behöver ta ett nytt, svenskt körkort efter ett år i landet, men det finns en sak han funderar över.

– Jag undrar varför det är tillåtet att köra ett år med sitt gamla körkort och att man sedan måste göra ett prov. Varför behöver man inte göra provet från början? Antingen kan du köra bil eller så kan du inte, säger han.

Diallo Abdoulaye Yaune har däremot skaffat sig svenskt körkort.

– Jag fick information från Migrationsverket om vad som gäller, säger han.

”Vill ta svenskt körkort”

Anastasiia Botvinko kom till Sverige från Ukraina för elva månader sedan – och hon har varken ukrainskt eller svenskt körkort.

– Jag vill ta svenskt körkort, men först vill jag lära mig svenska språket ordentligt, säger hon.

Lärare: ”Har haft många diskussioner”

– De är väldigt oroliga över körkortet, just att man har haft körkort tidigare men sedan gäller det inte i Sverige efter ett år, säger en av SFI-lärarna vid Folkuniversitetet i Växjö.

Hon förklarar att de har haft många diskussioner i klassen om just körkort.

– Vi har till exempel pratat om högerregeln, om den gäller i deras hemländer och om rondeller. Många försöker ta körkort men språket räcker inte alltid till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olovlig körning

Mer i ämnet