Polisen kontrollerar körkort – men vem som bär ansvaret för att människor som kommer till Sverige ska veta att deras utländska körkort inte gäller efter ett år i landet är mera oklart. Foto: TT

Ingen vill ta ansvar för informationsspridning

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte helt tydligt vem i samhället som har ansvaret för att nya människor i Sverige får information om vad som gäller för dem och deras utländska körkort när de kommer hit. Polisen kontrollerar så att olovlig körning inte förekommer på vägarna – men sedan är det mer oklart var ansvaret ligger.

Polisen har ansvar för att trafiklagarna följs i samhället. Det är polisen som kontrollerar förarna på vägen och ser efter så att fordonsförare har rätt behörighet för det fordon de kör.

Men vem som har ansvar för att asylsökande, nyanlända och andra personer får information om vad som gäller på plats i Sverige för att köra bil är mer oklart.

Olovlig körning

Myndigheter skjuter frågan till varandra

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med både Transportstyrelsen och Trafikverket. De båda två skjuter frågan till varandra. Transportstyrelsen utfärdar körkort och Trafikverket har ansvar för säkerheten på vägarna. Men i den här frågan är det osäkert vem som bär ansvaret för att utlandsfödda får information om vad som gäller.

Migrationsverket äger inte heller frågan, enligt de själva.

När SVT pratar med arbetsmarknadsdepartementet där etableringsminister Ylva Johansson finns, blir vi hänvisade till näringsdepartementet och infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Eneroths pressekreterare Karin Boman Röding bekräftar att Transportstyrelsen är körkortsmyndighet.

– Men Transportstyrelsen har inget specifikt uppdrag att informera just mot någon särskild grupp om möjligheten till svenskt körkort. De har inga uppgifter om vilka nyanlända som har utländskt körkort eller vilka som vill ha ett svenskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olovlig körning

Mer i ämnet