Kommunen bekräftar att man vill köpa Kalmar FF:s arena

Uppdaterad
Publicerad

Ledningen för Kalmar kommun vill ta över Guldfågeln arena från Kalmar FF. Det berättade man på en presskonferens under torsdagen.

När kommunalrådet Johan Persson (S) under torsdagen talade under presskonferensen sa han att majoriteten i kommunstyrelsen med S, V och C är överens om att man vill köpa Guldfågeln arena från Kalmar FF.

Enligt Persson skulle ett köp inte bli mer kostsamt för kommunen än de åtaganden kommunen har idag när det gäller arenan.

De föreningsbidrag som kommunen idag ger Kalmar FF årligen skulle nämligen minska vid ett övertagande av arenan. Idag betalar kommunen 6.75 miljoner om året i bidrag till Kalmar FF som går till att driva arenan. Den kostnaden blir kommunen av med.

Skiljer 250.000 kronor

Efter övertagandet får man i stället en räntekostnad på två miljoner om året. Dessutom kommer man betala av fem miljoner om året på lånet. Det ger en kostnad på sju miljoner om året. Skillnaden blir alltså 250.000 kronor, och de pengarna hoppas kommunen få tillbaka genom hyreskostnader som Kalmar FF nu kommer att betala.

– Kommunens kostnad efter ett övertagande skulle vara ungefär samma som idag, sa Johan Persson (S).

– Målet har varit att inte belasta skattebetalarna. Det gör vi inte i och med den här lösningen eftersom kommunens kostnader kommer att vara de samma även efter ett övertagande, sa Johan Persson (S).

Affären kommer att gå till så att Kalmar FF säljer arenan till kommunen för 244,5 miljoner kronor.

Enligt Johan Persson är ett av målen med övertagandet också att stärka Kalmar FF:s ekonomi på sikt. Men samtidigt har det varit problematiskt för Kalmar FF att få lönsamhet i att äga arenan. Nu återstår det att se om Kalmar kommun kommer att lyckas vända trenden.

– Kalmar FF hade dåtidens bankvillkor, med bundna räntor som gav dem höga kostnader. Alla de kostnaderna försvinner nu i och med att kommunen kan förhandla sig till bättre villkor, säger Johan Persson (S).

Akut läge för Kalmar FF

Enligt P4 Kalmar blöder Kalmar FF ekonomiskt. Arenan håller på att leda föreningen mot kollaps. Det är anledningen till att Kalmar kommun planerar att ta över arenan.

P4 Kalmar berättar att Kalmar FF:s situation är värre än tidigare känt. Den senaste prognosen är att föreningen i år går back med 20 miljoner kronor – mer än dubbelt så mycket som budgeterat.

Enligt en källa som P4 Kalmar talat med kommer Kalmar FF inte att kunna betala räkningar och löner från september i år.

Under presskonferensen sa Johan Persson att även SD och KD sagt sig vara positiva till att kommunen tar över arenan.

Slutligt beslut i frågan ska tas i september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmars arenaköp

Mer i ämnet