Kritikerna om Guldfågeln: ”På sikt ett hot mot välfärden”

Uppdaterad
Publicerad

Sju politiker röstade mot att Kalmar kommun köper Guldfågeln arena, fyra liberaler och tre miljöpartister. De menar att det finns en stor framtida ekonomisk risk i ägandet. Syftet med köpet är, menar de, att säkra Kalmar FF:s ekonomi.

Liberalernas gruppledare Carl-Henrik Sölvinger (L) skräder inte orden i sin kommentar till att kommunen nu ska köpa Guldfågeln arena av Kalmar FF för 244,5 miljoner kronor plus 13,5 miljoner till klubben som ett engångsbidrag. Allt för lånade pengar med räntor som inte kan förutses.

– Hela beslutet syftar till att rädda Kalmar FF:s ekonomi, säger han till SVT Nyheter Småland. De har haft för höga driftskostnader och kommunen köper nu för att avlasta.

Men köpet är ändå ingen garanti för Kalmar FF:s framtida ekonomi, menar Sölvinger. Om Kalmar FF åker ur högsta serien står de återigen panka och behöver än mer kommunalt stöd eftersom de varje år urholkar sitt eget kapital. Konsekvenserna av kommunens arenaköp kan på sikt bli ett hot mot välfärden när kommunala utgifter ställs mot varandra.

Kommunen måste säkra arenans användning

Både Liberalerna och Miljöpartiet motsatte sig redan 2008 att kommunen skulle gå in i ett borgensåtagande för Kalmar FF, men när det ändå blev så menar de att det bästa i dagsläget skulle ha varit att lösa ut det, att helt enkelt betala borgensbeloppet på nära 120 miljoner kronor.

– Nu blev det istället en fördubblad insats på 244,5 miljoner, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

Hans partikamrat Inger Hillmansson (L) tycker att det hade varit rimligt att be banken undersöka om det finns andra intressenter. Det är ju ett normalt förfarande vid ett hot om konkurs, menar hon.

– Nu måste kommunen säkra upp hyresgäster och se till att det finns klubbar som har råd att spela. Arenan måste ju användas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmars arenaköp

Mer i ämnet