Foto: TT bild

Sölvinger (L): ”Det råder flera frågetecken kring arenaköpet”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Kalmar riktar skarp kritik till att det råder mycket oklarheter i kommunledningens ekonomiska kalkyl gällande planerna på att köpa Guldfågeln arena.

Under torsdagen presenterade ledningen i Kalmar kommun på en presskonferens sin avsiktsförklaring om att köpa Guldfågeln arena av Kalmar FF.

Oppositionen var helt ovetande om planerna att presentera en avsiktsförklaring gällande arenaköpet fram till i måndags tidigare i veckan.

– Ledningen har sedan flera månader tillbaka fört diskussioner med både Kalmar FF och en bank. Vi erbjöds aldrig medverka i processen för att kunna påverka. De sa ”take it or leave it” gällande upplägget, men vi sade nej eftersom det råder flera frågetecken kring arenaköpet, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

Blöder ekonomiskt

Enligt uppgifter från P4 Kalmar visar årets budget röda siffror där föreningen hittills har gått back med 20 miljoner kronor. Dubbelt så mycket som budgeterat.

Nu vill Kalmar FF försöka rädda sin ekonomi långsiktigt genom att sälja Guldfågeln arena till kommunen för 244,5 miljoner kronor. Räntan kommer att bindas på fem år till en kostnad av två miljoner kronor om året.

Enligt den ekonomiska kalkylen som presenterades under torsdagen på en presskonferens behöver kommunen betala av fem miljoner kronor om året på lånet.

Nya investeringar väntar

Kalmar kommun har sedan tidigare planer på att bygga en ny simhall och ishall. Dessutom väntas 21 nya förskoleavdelningar tillkomma fram till år 2020.

– Kommunfullmäktige har ju tidigare beslutat om en låneram för investeringar på max 350 miljoner kronor varje år, hur påverkas det här våra övriga investeringar när det plötsligt kommer en mycket stor låneutgift med räntor som kan komma att öka i framtiden, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

Ännu inte klubbat

Beslut gällande kommunledningens förslag om att köpa Guldfågeln arena kommer att fattas i kommunfullmäktige i september månad.

– Jag hoppas allmänheten förstår att om kommunen köper arenan så betyder det inte att Kalmar FF:s siffror i budgeten plötsligt förvandlas från röda till svarta, det blir kanske en tillfällig lättnad men föreningen kommer ändå vara illa ute ekonomiskt, säger Carl-Henrik Sölvinger (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmars arenaköp

Mer i ämnet