Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Älmhults landmärke Hvita Koret är nu borta för alltid. Hör i klippet hur arbetet med rivningen gick till. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Ingvar Kamprads födelsehus Hvita Korset jämnat med marken – stora mängder föroreningar försenade rivningen

Uppdaterad
Publicerad

Hvita Korset, Älmhults gamla barnabördshus där Ingvar Kamprad föddes, är nu ett minne blott. Det tog två månader att riva byggnaden då arbetet försenades på grund av drygt 50 avvikelserapporter om föroreningar och farligt avfall, som asbest, aska och svartmögel.

Rivningen blev dessutom lite dyrare än vad politikerna och tjänstemännen i Älmhults kommun räknat med.

– Det tog lite längre tid att riva eftersom det fanns så mycket skräp. Rivningen kommer kosta runt tre miljoner skulle jag tro, säger Lars Lund, fastighetschef på kommunen, och fortsätter:

Hvita korset i Älmhult

– Jag tror det var tur att man inte gjorde en renovering om jag säger så, med tanke på hur mycket gifter det var i huset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om Älmhults landsmärke – på under en minut. Foto: Benedikta Ekstedt Sogenius privata samling

Unikt rivningsobjekt

Kalle Bertilsson har haft i uppdrag att steg för steg montera ned byggnaden med sin grävmaskin. Han beskriver uppdraget som ett unikt rivningsobjekt, eftersom Hvita Korset byggdes under flera decennier med olika metoder och material.

-  Först var det en betongplatta, sen går vi rakt in trägrund, sen blir det en murad grund, och till sist en torpargrund. Du ser historiken när du går igenom byggnaden, säger han.

Här Kalle Bertilsson berätta mer om hur han gått tillväga för att riva Hvita Korset i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har varit en häftig upplevelse, säger Kalle Bertilsson som plockat isär Hvita Korset planka för planka med sin grävmaskin. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hvita korset i Älmhult

Mer i ämnet