Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hvita Korsets framtid bestäms på måndag. Foto: SVT

Rivningen av Hvita korset stoppas tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en privatperson skickade in en ansökan om att förklara Hvita korset i Älmhult som byggnadsminne, har länsstyrelsen tillfälligt stoppat kommunens rivningsbeslut.

I januari beslutade Älmhults politiker att Ingvar Kamprads födelsehus Hvita korset får rivas.

Men beslutet har fått kritik från flera håll. En privatperson i Älmhult skrev till länsstyrelsen med en önskan om att byggnaden skulle förklaras som byggnadsminne.

Ärendet ska nu utredas inom ramen för Kulturmiljölagen. Beslutet gäller fram till den 15 augusti, och under tiden får kommunen inte göra något som kan minska eller förstöra byggnadens kulturhistoriska värde, något som Smålänningen var först med att rapportera om.

Annan lag ska pröva rivningen

Länsstyrelsen har tidigare i planprocessen yttrat  sig till Älmhults kommun med råd om att kulturhistoriska värden ska beaktas.

– Men kommunerna har stor egen rådighet och i det här fallet har kommunen inte tagit hänsyn till våra råd utan gjort andra bedömningar, säger länsantikvarie Heidi Vassi till SVT Nyheter Småland.

Den kommunala process som landat i ett rivningsbeslut vilar på Plan- och bygglagen. Det som nu har hänt är att en privatperson vänt sig till länsstyrelsen för att rädda Hvita korset inom ramen för en annan lagstiftning, nämligen Kulturmiljölagen.

– Vi kommer att identifiera det kulturhistoriska värdet, besöka platsen, ta del av allt utredningsmaterial, ta fram historik och berättelsen om den här byggnaden och sen ha en kommunikation med inblandade aktörer, säger Heidi Vassi.

Krävs unika värden

Heidi Vassi betonar att det är väldigt få anläggningar som får statligt skydd i form av byggnadsminne. I Kronobergs län finns det idag bara 37 byggnadsminnen. Det ska vara något väldigt speciellt för att en fastighet ska byggnadsminnesförklaras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om Älmhults landsmärke – på under en minut. Foto: Benedikta Ekstedt Sogenius privata samling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet