Foto: SVT

Utredning: Rivning av Ingvar Kamprads födelsehus borde stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det tidigare barnbördshus Hvita korset i Älmhult, där bland andra Ingvar Kamprad är född, har ett unikt kulturhistoriskt värde enligt en ny utredning. Det kan sätta käppar i hjulet för kommunens planer att riva byggnaden.

Turerna kring Hvita korset är många och infekterade. Efter att byggnaden stått och förfallit i många år beslutade kommunfullmäktige 2020 att huset ska rivas.

En upphandling för rivningen är redan gjord, det enda som återstår är rivningslov. Men kommunens egen miljö- och byggnämnd har dröjt med beslutet.

Hvita korset i Älmhult

Inte förenligt med lagen

Orsaken är att de beställt en oberoende utredning av byggnadens kulturhistoriska värde. Nu är den klar och talar ett tydligt språk:

”Då byggnaden på grund av sin unicitet och betydelse är av mycket högt kulturhistoriskt värde är det av stor vikt att bevara så mycket som möjligt av anläggningens äldre delar ” skriver byggnadsantikvarien vid Kulturmiljö Halland, som gjort utredningen.

Enligt utredningen är det inte förenligt med plan- och bygglagen att ge rivningslov.

KLIPP: Historien om Hvita korset på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om Älmhults landsmärke – på under en minut. Foto: Benedikta Ekstedt Sogenius privata samling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hvita korset i Älmhult

Mer i ämnet