Ett hundraårigt landmärke – som snart ska rivas. Foto: Älmhults kommun.

Nu är det beslutat – Hvita Korset i Älmhult ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Trots det kulturhistoriska värdet och att byggnaden är ett lokalt landmärke ska Hvita Korset i Älmhult rivas. Det beslutade Älmhults politiker under måndagskvällen.

Under måndagen beslutade kommunfullmäktige i Älmhult att byggnaden Hvita Korset ska rivas och marken ska säljas. Orsaken är att byggnaden blir för dyr att renovera.

– Huset är i oerhört dåligt skick. Det skulle bli väldigt dyrt att göra något åt, har kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Peltola (C) tidigare sagt till SVT.

Hvita korset i Älmhult

Så ska historien bevaras

Men delar av historien ska bevaras. Fullmäktig beslutade bland annat att man ska utforma anvisningar för att bevara områdets karaktär och historia, och att kommunstyrelsen ska godkänna framtida entreprenörers förslag på utformning innan avtal tecknas.

Fastigheten ska också dokumenteras innan rivning och historien kopplat till platsen tas tillvara på, exempelvis genom att bevara flyttaett gammalt smidesstaket till Almgårdens vård- och omsorgsboende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om Älmhults landsmärke – på under en minut. Foto: Benedikta Ekstedt Sogenius privata samling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hvita korset i Älmhult

Mer i ämnet