Frida vill stoppa rivningen av Hvita Korset: ”Älmhults coolaste hus”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Lönnberg bestämde sig för att göra något när hon fick veta att rivningslovet av Hvita Korset var beviljat. Hon skrev brev till myndigheter, mailade pressen och fick slut länsstyrelsen att starta en utredning om att förklara landmärket som byggnadsminne.

– Under de senaste två åren har jag tänkt att jag inte orkar ta tag i det här, antagligen som de flesta känner. Men när rivningslovet gick igenom kände jag att jag kommer må dåligt om jag bara låter det här glida mellan fingrarna och inte gör någonting, säger Frida Lönnberg som till vardags jobbar som fritidspedagog, och nu agerade som privatperson.

Förväntade sig överklagan

Länsstyrelsen startade snabbt en utredning efter Frida Lönnbergs ansökan, och nu ska ärendet utredas inom ramen för Kulturmiljölagen, vilket Smålänningen skrivit om tidigare. Det betyder att kommunen inte får påbörja rivningen och bygga bostäder förrän i augusti.

Hvita korset i Älmhult

– I korthet så är vi ju medvetna om att de flesta beslut vi fattar kan överklagas. Nu avvaktar vi i processen och länsstyrelsens besked i frågan, skriver Gusten Mårtensson (C), Älmhults kommunalråd, i ett sms till SVT.

Ett kråkslott

Frida Lönnberg flyttade till Älmhults kommun för 18 år sedan och har sedan dess varit fascinerad av Hvita Korset och dess historia. I huset föddes till exempel Ingvar Kamprad.

– När jag flyttade hit tyckte jag stan såg väldigt tråkig ut, men så fick jag syn på det här och tyckte att det var Älmhult absolut coolaste hus. Ett helt galet kråkslott.

I Kronoberg finns i nuläget 37 byggnadsminnen. Nu väntar Frida Lönnberg på länsstyrelsens besked, ifall Hvita Korset har en chans att bli det 38:de byggnadsminnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se historien om Älmhults landsmärke – på under en minut. Foto: Benedikta Ekstedt Sogenius privata samling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hvita korset i Älmhult

Mer i ämnet