Hvita Korsets framtid bestäms på måndag. Foto: SVT

Tjänstemännen vill stoppa politikerna: ”Inte lagligt att riva Hvita korset”

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults egna tjänstemän vill stoppa rivningen av kommunens landmärke Hvita korset. Det framgår av underlaget som skickats till politikerna som ska ta beslut i frågan på måndag.

Det var 2020 som Älmhults kommunfullmäktige tog beslutet att det gamla barnbördshuset Hvita korset ska rivas. Beslutet har fått kritik från byggnadsvårdare, som menar att byggnaden är av mycket högt kulturvärde och var ett av kommunens landmärken långt innan Ikea.

I höst ansökte kommunen om rivningslov och startade en upphandling för att genomföra rivningen.

Men nu visar dokument som SVT Småland har tagit del av att kommunens tjänstemän vill avslå rivningslovet när det gäller huvudbyggnaden. Samhällsnyttan av att bevara byggnaderna är större än nyttan av att riva byggnaderna, enligt tjänstemännen.

Skjuter ner kostnadsargumentet

”Den aktuella byggnaden är genom sin historia och unika utformning av högt kulturhistoriskt värde och identitetsskapande för Älmhult. Åtgärden bedöms inte som förenlig med de förutsättningar för rivningslov som ställs i lagen”, står det i tjänstemannaförslaget.

Kommunpolitikerna menar att kostnaden för en renovering är för stor, ett argument som alltså väger lätt enligt de sakkunniga. De menar att argumentet baserats på status- och kostnadsbedömningar som gjorts utan att man hade någon tanke om vad byggnaderna skulle kunna användas till.

Risk för jäv

Dock är det inte tjänstemännen i kommunen som kommer få sista ordet utan förslaget går nu tillbaka till kommunens politiker. På måndag sammanträder miljö- och byggnämnden för att ta ett beslut.

Men hur det beslutet kommer tas är oklart, fem av nämndens ordinarie ledamöter och två ersättare var också med i fullmäktige när man beslutade att riva huset. Enligt en jurist som kommunen anlitat finns det en risk för jäv, om dessa politiker också tar ställning i frågan om rivningslov.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se historien om Älmhults landsmärke – på under en minut. Foto: Benedikta Ekstedt Sogenius privata samling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hvita korset i Älmhult

Mer i ämnet